Okända vykort – ny serie på www.sff.nu

Vi inleder i dag en serie där vi presenterar okända vykort. Det första vykortet visar ett 20-tal kvinnliga gymnastikdamer på en idrottsplats någonstans i Sverige.

Ned till vänster ses en fana där det ser ut att finnas minst bokstäverna IS.

På läktaren kan man se tre flaggor. Till vänster kan det vara den finska i mitten en okänd och till höger den svenska.

Man ser två torn som kanske är ingången till denna idrottsplats.

Strax bakom läktaren till höger ser man en byggnad och lite längre bort ytterligare ett par hus.

Helt klart är det någon gymnastikuppvisning eller tävling och det är relativt välfyllt på läktaren.

Det kan vara 20-tal eller kanske 30-tal, att döma av kläderna. Kanske något senare.

På andra sidan finns skrivna linjer och kortet är delat, alltså efter 1905. Siffran 5 eller bokstaven S syns. Det finns inga noteringar om förlag, tryck eller liknande.

En gissning är att det är idrottsanläggning i Stockholm men det är bara en gissning.

Den som tror sig veta var kortet är taget och kanske när får gärna höra av sig till oss under adress: tavling@sff.nu.

Medlemmar i SFF och SFU välkomnas också att skicka oss oidentifierade vykort. Bilden ska vara skannad i 100 procent och med en upplösning av 300 dpi.

Man hittar vår sida om okända vykort i menyn ovan under filateli/vykort. Direktlänk här.

Kortet med gymnastikuppvisning. Bilden är klickbar för en större bild

 

———————————-

Kan det vara Baltiska Spelen 1914?

En sådan här tävling lämnar mig ingen ro. I synnerhet när jag håller på att skriva ett par artiklar om äldre idrott för något av Filatelistens höstnummer.

Det första jag reagerade på är att bilden (vykortet) nog är äldre än man tror. Uppvisningens utformning och åskådarnas klädsel vittnar om 1910-tal (ja, nära vårt OS). Flaggorna bör vara den svenska till vänster (som på tidens fotografier ser finsk ut) och den danska till höger Arenan med löparbana och läktare syns vara ett mellanting mellan tillfällig och permanent. Och, det är något i bilden som förefaller bekant.

Mitt svar är Baltiska Spelens idrottsfest 1914. Det finns en skrift om evenemanget som bör gå att låna på vissa bibliotek. Den enda bild jag hittills hittat efter lite ”googling” är den som finns på första sidan i denna skrift. Se länk: http://www.gih.se/Documents/CIF/Tidningen/2006/3_2006/SVIF063%20s43-45.pdf

När det gäller nationsflaggan med vågräta fält trodde jag först att det kunde vara Estland. (Men sådan status som Finland i OS 1912 hade fick de ej) Flaggan är nog den tyska. Ryssland deltog också.

Mats Edström

Posta en kommentar

2 kommentarer
 1. Mats Edström skriver:

  Hej igen!
  Passar på att förtydliga mitt mailsvar eftersom det återges här in extenso.
  Det jag menar med “ser finsk ut” är att fotografen använt sig av ortokromatisk film. (Om jag inte misstar mig så var det just gult som blev avsevärt mörkare på de s/v-bilder som togs med sådan film.) Det dåvarande kejserliga tyska flaggan var en trikolor med vågräta fält: svart-vitt-rött. Den mörka omgivningen på bilden förmodar jag beror på att fotografen ville exponera på gymnastiktruppen samt att exponeringstiden, på detta rörliga motiv, varit kort för att undvika oskärpa.

  Jag har ännu inte haft möjlighet att studera den skrift om Baltiska Spelen som jag refererade till. Det är något som ni som läser detta gärna får göra.

  Mats Edström

  • Pia Börjeson skriver:

   Hej igen!
   Nu är jag sent ute och har inte mycket på fötterna, men jag skulle gärna titta närmare på Lingiaden 1939. Eller kanske så sent som den 1949? Vad gäller kläder och annan utstyrsel så hände det ju inte mycket mellan 1939 och 1949.
   Mvh
   Pia

Drivs av Wordpress, av Cynatic