Paketboxar presenteras i glesbygd

Under hösten har ett pilotprojekt med 100 paketboxar i Stockholmsområdet dragit igång. Nu inleder Postnord och företaget Lifvs ett samarbete för att även testa paketboxar som leveransmetod i glesbygd.

Lifvs är en butikskedja med dagligvarubutiker runt om i Sveriges glesbygd. Priserna hålls nere med obemannade butiker där varor skannas och betalas via en app. Idag finns Lifvs på cirka 23 platser i Sverige. Nu inleds ett samarbete där Postnord placerar paketboxar i anslutning till dessa butiker. Först ut att få en paketbox är Lifvs butik i Veckholm utanför Enköping.

– I dag är Lifvs butiker mycket uppskattade då vi tillför en tillgänglighet till livsmedel och butikerna är en naturlig samlingspunkt i de orter vi är etablerade. Lifvs samarbete med Postnord höjer servicenivån ytterligare då vi kan erbjuda leverans till paketboxar. Tekniken möjliggör att både Postnords paketboxar och Lifvs butikerna kan vara öppna dygnet runt. Samarbete på dessa orter skapar en högre servicegrad än i storstan, säger Daniel Lundh, grundare och operativ chef på Lifvs.

Den första paketboxen i glesbygd placerades ut under oktober och består, precis som paketboxarna i Stockholm, av 13 luckor i varierande storlek. Därefter kommer paketboxarna att testas på fler platser där Lifvs har butiker. Paketboxen går att använda dygnet runt och kommer att gå att välja som leveransalternativ via e-handlarens kassafunktion. Genom Postnords app och blåtand legitimerar sig mottagaren och kan öppna sin lucka.

– Vi har tidigt sett att paketboxarna kan vara ett bra komplement på de platser i Sverige där det blir långt att ta sig till våra ombud. Postnord finns och verkar i hela Sverige, med den här lösningen kan vi stärka vår service i glesbebygda områden än mer. Samarbetet med Lifvs, som redan har etablerat sig och hittat en bra modell för de här delarna av landet, innebär en fantastisk möjlighet att kunna testa detta redan nu, säger Helena Sjöberg, affärsutvecklare på Postnord.

Foto: Christine Olsson

Posta en kommentar