Per bloggar om arbetet med nya exponat

Per Bunnstad på kansliet bloggar så här i semestertider.

Ett par bidrag till UPPFRIM

I höst är det frimärksutställning i Uppsala och själv ska jag försöka hinna bli klar med två nya exponat. Eftersom jag just nu har semester finns det en hel del tid att leta material, läsa böcker, bläddra i protokoll med mera.

Att göra ett exponat är bland det roligast som finns. Det är vägen fram till dess att det är klart som är det mest fantastiska. Att göra en berättelse och klä denna med som i detta fallet vykort. Under 21 år som utställare har det hittills blivit 10–12 nya exponat och det lär bli fler.

Ett vykort från Moskva finns faktiskt med i exponatet som i huvudsak behandlar Värnamo…

Det ena exponatet om fem ramar är jag klar med till minst 75 procent och räknar med att det ska vara i det närmaste helt klart om en vecka eller två. Det är ett vykortsexponat på totalt fem ramar med 40 A3-sidor. Det kan i halvfärdigt skick ses på denna länk. Det kommer att kunna beskådas närmare 200 vykort varav kring 40 är sådana jag skaffat de senaste månaderna. Blir kanske ytterligare några innan det är dags att dra streck.

Ulricehamns rådhus, ett av vykorten i exponatet.

Det andra exponatet är inte så långt kommet men förstasidan, planen och andra förberedelser är gjorda. Det är ett openexponat på troligen fyra ramar om Frimärkssamlarens Värnamo. Delar av detta exponat kommer att vara huvudartikel i utställningskatalogen till WERNAMO 2015 i Värnamo i troligen mars 2015. Så med detta exponat i ryggen kan artikeln i katalogen vara mycket väl förberedd långt, långt före tryck.

Ungefär hälften kommer att bestå av en posthistorisk del – grunden är det exponat om Värnamo 1765–1965 som jag visade på en utställning 2008. Resten kommer att bestå av mängder med olika saker med tonvikt på Värnamo Filatelistförening.

I fredags lånade jag hem fyra pärmar från föreningens sekreterare för att komplettera materialet. Det är protokoll, verksamhetsberättelser och mycket annat intressant. Man lär sig oerhört mycket när man kikar igenom detta material och nu gäller det att skriva av det viktigaste. Finna godbitarna.  Tyvärr saknas det en del protokoll, bland andra alla från 1970 – det år då jag själv officiellt blev medlem i föreningen och förbundet.

I slutet av denna månad och kanske även lite senare är det dags att intervjua en del av veteranerna i föreningen för att få mer kött på benen.

Detta exponat kommer till nog 90 procent att bestå av sådant jag redan har i mina gömmor i form av tidningsklipp, fotografier, medlemskort, möteskalendrar och säkert 100 andra ting, men det gäller att finna den röda tråden och kunna göra en berättelse.

Sommaren på altanen med vykort, frimärken och mycket annat kring hobbyn är en fantastisk upplevelse. Visst kan man vara lite osocial ibland men då och då sliter jag mig från datorn –  det är där det mesta jobbet görs – för att öppna mun och vara lite trevlig en stund. Sedan dags att fortsätta på den långa, roliga vägen framåt.

Nordenskiöld, ett av många vykort i det ena exponatet.

I övrigt är det extra lång semester från SFF-jobbet i år och det känns lite ovanligt. Fast jag gick in och jobbade fyra timmar i fredags. Det var en massa som var tvunget att göras innan alla går på semester.

Trevlig sommar önskas alla som råkar läsa dessa rader.

Posta en kommentar

En enda kommentar
  1. Christer Jonasson skriver:

    LYCKA TILL MED SOMMARARBETET OCH HOPPAS JAG HAR MÖJLIGHET ATT ÅKA TILL UPPSALA.