Portot höjs till 9 kronor

Portot för vanliga brev höjs vid årsskiftet till 9 kronor, en höjning med 29 procent. Så sent som den 1 april i år skedde den förra höjningen till 7 kronor. Det uppger TT.

Postnord motiverar prisökningen med att allt färre brev skickas.

– Antalet förstaklassbrev som skickas med Postnord har mer än halverats sedan år 2000, skriver vd Anders Holm i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Han varnar också för kommande portohöjningar:  Med fortsatt fallande brevvolymer kommer det inom några år att behövas en ny porto­nivå.

Från årsskiftet antas en ny postförordning i Sverige. Det innebär bland annat att priset på ett inrikes frimärke höjs från 7 till 9 kronor, samtidigt som kraven på utdelningen förändras. I stället för att 85 procent av förstaklassbreven ska vara framme över natt ska nu 95 procent av de frimärkta breven vara framme inom två vardagar.

– Postlagen har inte hängt med i samhällsutvecklingen där svenskarna gått från att skicka brev till att kommunicera via mejl och andra digitala verktyg. Den nya postregleringen ger oss möjlighet att anpassa verksamheten till den digitalisering som pågått länge, säger Anders Holm.

Antalet förstaklassbrev som skickas med Postnord har halverats sedan år 2000 och fortsätter att minska med ungefär 7 procent varje år.

Vad händer med ditt brev och paket hos Postnord innan det levereras till din dörr?
– Det som händer när breven blir färre är att varje brev blir dyrare att hantera. Maskiner och bilar kostar lika mycket oavsett om de används dygnet runt eller bara ett par timmar, säger Anders Holm.

Till skillnad från andra företag har Postnord inte kunnat höja priset i takt med kostnadsökningarna eftersom det finns ett pristak i postförordningen. För att klara brevvolymfallen har man i stället tvingats till kraftiga nedskärningar, vilket i sin tur lett till störningar i produktionen. Kritiken har under de senaste åren varit hård och det har Anders Holm förståelse för:
– Vi har alla anledning att vara självkritiska. Med facit i hand kan man konstatera att vi hade för bråttom när vi försökte effektivisera. Vi beklagar att vi insåg det för sent, eftersom det kom att påverka våra mottagare på ett oacceptabelt sätt.

Höjt porto och längre utdelningstid låter som försämringar, men för Postnord innebär det en chans att täcka kostnaderna och erbjuda svenskarna en stabilare postservice.
– Nu kan vi tillsätta ökade resurser, som fler lastbilar, vikarier och extrapersonal. Det gör att vi kan hantera oförutsedda störningar snabbare, vilket leder till en bättre och jämnare kvalitet, också på sikt, säger Anders Holm.

Att Postnord får längre tid på sig att dela ut posten kommer också att ha en positiv effekt på miljön.
– Vi kommer att kraftigt kunna minska andelen post som måste skickas med flyg, vilket är en vinst för både miljön och ekonomin.

Kritiken har varit massiv under det senaste året. När kommer allmänheten att märka av förändringarna?

– Det är tydligt att många mottagare är besvikna och arga på brister i Postnords leveranser. Vi är ödmjuka inför att vi har ett långt och hårt arbete framför oss. Vi måste göra rätt, varje dag, vid varje leverans. Så enkelt, och så svårt, är det. Jag kan garantera att vi nu anstränger oss till det yttersta för att det ska bli bättre, säger Anders Holm.

(uppdaterat 171209)

– 

Posta en kommentar

8 kommentarer
 1. Kjell skriver:

  Skrymmandeavgiften höjs också, från 14 kr till 18 kr.
  Dock inte för företag som använder Frankostämplingsmaskiner.
  De har kvar 14 kr ?

  VARFÖR, så många olika avgifter ?

 2. Kjell skriver:

  Frankostämplade 50 gr brev höjs bara från 6:30 till 6:40

  De har dessutom kvar 14 kr för skrymmande, men vi vanliga får betala 18 kr

  Ni som skickar mycket brev, TÄNK på det

 3. Jan skriver:

  Denna och kommande portohöjningar innebär nog slutet för valörlösa märken.

 4. Evert Stridsberg skriver:

  Valörlösa Ekonomimärken Föreningsporto Julpost vad är värdet på dem 2018 Julpost 2017 6.50 är äldre julpost 6.5 kr nu och Ekonomi Förening 6.5 kr med ??????????

 5. Martin skriver:

  Posten informerar om att Ekonomibrev (frimärkt) upphör vid årsskiftet 2017-12-31. Detta är alltså valörlösa frimärken. Har dom verkligen rätt att neka användandet av ett valörlöst märke på detta sätt?

  Dom höjer standardportot från 7 till 9kr, men enligt uppgift ska de valörlösa ekonomibrev-märkena vara värda 6kr även efter årsskiftet.

  Nu till det ännu mer tragiska:

  Flera postombud har nekat att ta emot brev med ekonomibrev-frimärken med hänvisning till att de inte är giltiga längre, trots att de är giltiga ända fram till 2017-12-31.

  Jag försökte få en skriftlig kommentar från Postnord på deras facebooksida, men det är tyst som i graven.

  sign upprörd!