Posten delar ut stipendium

Konstfackstudenten Sepidar Hosseini, 26, har tilldelats Posten Frimärkens stipendium 2011 på 10.000 kronor för sitt examensarbete. Det är en bok som präglas av grafisk design och ställer frågor om svenskhet. Stipendiet delades ut för andra året i rad.

– Jag blev jätteglad för priset! Det är en bekräftelse på att mitt skapande berör. Pengarna ska jag investera i fortsatt konstnärligt arbete och en ny bok som planeras bli klar till sommaren. Kanske blir det också en studieresa till Paris, säger Sepidar Hosseini.

Stipendiet delades ut i samband med Konstfacks våravslutning av Gustav Mårtensson, Art Director vid Posten Frimärken och medlem i juryn. Ordförande i juryn är Kristina Olofsdotter, designchef vid Posten Frimärken, och bland ledamöterna finns Hans Cogne, professor i grafisk design och illustration vid Konstfack.

– Sepidar Hosseini får oss att lyssna till berättelser om identitet och tillhörighet. Vad är svenskt i dag? Vad är svenskt i morgon? Hennes bok ”Men ni iranier är ju bra på mönster – och andra berättelser om svenskhet” har en mogen form och redaktionell skärpa, sa Gustav Mårtensson.

Boken och Sepidar Hosseinis övriga konstnärliga produktion presenteras på hennes hemsida www.sepidar.se Hon är född 1985 i Minsk i Vitryssland och har rötterna i Iran.

Sepidar Hosseini är en av de sistaårsstudenter som gått Konstfacks kurs i frimärksdesign. Kursen arrangeras sedan flera år i nära samarbete med Posten. Flera studenter har också fått möjlighet att designa frimärken.

Juryns motivering till valet av pristagaren Sepidar Hosseini:
”För ett angeläget och avväpnande utforskande av den universella frågeställningen: vem är jag, vilka är vi? Med en självupplevd smärta synliggör examensarbetet frågor och sammanhang som möter unga som växer upp i vårt mångkulturella samhälle. I nästan hypnotiska mönster fångar Sepidar Hosseini vår totala uppmärksamhet och med en redaktionell skärpa får hon oss att lyssna på berättelser om identitet och tillhörighet. Vad är svenskt i dag? Vad är svenskt i morgon? En moget formgiven bok med god läsbarhet adderar till ett komplett helhetsintryck”.

Stipendiaten Sepidar Hosseini med från vänster professor Hans Cogne, Konstfack, prisutdelaren Gustav Mårtensson, Art Director och frimärksgravören Lars Sjööblom båda från Posten. Foto: Thorsten Sandberg.

Grafisk konst signerad Sepidar Hosseini. Illustrationen är hämtad från hennes bok ”Men ni iranier är ju bra på mönster – och andra berättelser om svenskhet”.

Posta en kommentar