Posten presenterar lite typer

Nu presenterar Posten riktiga typer på frimärken. I morgon den 10 maj kommer nämligen en serie kallad Typsnitt. En nyhet är att de fem frimärkena ges ut på en karta om totalt 50 frimärken.
Posten har tryckt på karta tidigare men då har det endast handlat om samma motiv på alla märkena i kartan. Det var motiven fossilerna och fjärilarna.

– Motiven och bilderna på frimärkena är definitivt det som får mest uppmärksamhet. Om bilden har huvudrollen så har typsnittet birollen. Nu är det dags att ändra på det. I utgåvan Typsnitt får fem olika svenska typsnitt varsitt alldeles eget frimärke, säger Britt-Inger Hahne, chef för Posten Frimärken.

Typsnittet Berling Antikva utformades av Karl-Erik Forsberg, nestorn inom svensk bokstavskonst under efterkrigstiden, och lanserades 1951. Berling Antikva har med tiden fått en status som kan liknas vid ett ”rikstypsnitt”.

Sispos är typsnittet som blev en del i standardiseringen av svensk industri, och sedan tillkomsten 1973 dominerat skyltarna i offentliga miljöer. Traffic är ett uttryck för 1970-talets ungdomskultur. Indigo Antiqua är i dag ett favorittypsnitt inom boktypografi och användes i Bibelutgåvan år 2000. Kalligrafiska Satura representerar den nya våg av typsnitt som tecknas direkt i digitala verktyg.

Fakta om frimärkena

  • De har formgivits av Gustav Mårtensson.
  • De har graverats av Piotr Naszarkowski (Indigo Antiqua, Satura och Traffic) och Lars Sjööblom (Berling Antikva och Sispos)
  • Trycktekniken är ståltryck.
  • Förpackning är karta med 50 frimärken och fem motiv.
  • Valören är för utrikes brev och hälsningar.

Posta en kommentar