Postnord begär fem miljarder…

Förlustdrabbade Postnord begär fyra miljarder danska kronor och det motsvarar kring fem miljarder svenska kronor. Det föreslås som ett kapitaltillskott från den danska och svenska staten. Utöver krisstödet ska upp emot 4 000 anställda i Danmark sägas upp de kommande åren, rapporterar tidningen Politiken.

Postnord ägs till 60 procent av svenska staten och till 40 procent av danska staten. Nyligen redovisades en miljardförlust efter stora lönsamhetsproblem särskilt i Danmark, där digitaliseringen gjort att brevvolymerna fortsätter att minska.

Näringsminister Mikael Damberg (S) har tidigare sagt att han ser ”mycket allvarligt” på Postnords förlust och utesluter inte en uppdelning av företaget i framtiden. Därför har regeringen anlitat finansiell och juridisk rådgivning för att utvärdera dels beslut som Postnord fattat, dels vilka handlingsalternativ som finns.

– Han har begärt finansiell och juridisk rådgivning men inte tagit ställning till den än, säger Peter Skeppström, pressekreterare hos näringsministern, till TT.

Enligt Politiken har Postnord informerat Danmark och Sverige om behovet av kapital. Peter Skeppström säger att ingen formell begäran kommit in. Han kan inte svara på om företaget kommer att få mer pengar.

Posta en kommentar