Postnord satsar på ytterligare 2 500 nya paketboxar

Efter en framgångsrik testperiod med drygt 100 paketboxar placerade runt om i Stockholm rullas nu Postnords paketboxar ut på fler platser. I nästa fas ska totalt 500 nya paketboxar placeras i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Under de kommande 18 månaderna kommer 2 500 boxar att placeras runt om i Sverige.

Under fem månader har lite fler än 100 paketboxar testats på olika platser i Stockholm. Paketboxarna har från start haft hög fyllnadsgrad och nöjda mottagare. Även paketboxar placerade i glesbygd har testats med ett mycket bra resultat.
– Nu när vi känner oss trygga och allt har testats kommer vi att kunna öka antalet placeringar, säger Peter Hesslin, chef för e-handel och logistik på Postnord Sverige.

I nästa fas ska ytterligare 500 boxar placeras ut. Denna fas kommer att starta i mars och beräknas vara klar i maj. De nya paketboxarna kommer att placeras på olika platser i Göteborg, Stockholm och Malmö.

Det finns också en ambition att utöka antalet placeringar i glesbygd och på mindre orter, där placeringar i Veckholm, Vena och Grimsås och Ljustorp testas.

En box är också testplacerad i Luleå för att undersöka hur tekniken fungerar i kyligare klimat, vilket gett goda resultat. Fram till halvårsskiftet 2022 kommer ytterligare 2 000 boxar att rullas ut i olika etapper och placeras runt om i landet.

– För Postnord är det här en investering i infrastruktur, en lösning som möjliggör leveranser närmare hemmet och ett komplement till orter där underlaget kan vara för litet för ett ombud. Vi ser det som ett tryggt och enkelt sätt att hämta sina paket på. Boxarna står primärt utomhus och är tillgängliga under alla dygnets timmar, säger Peter Hesslin.

Boxen är smidig att använda och kräver ingen fysisk kontakt vid leverans. Konsumenten kan välja paketbox som ett leveransalternativ precis på samma sätt som vid val av ombud. När paketet är levererat till paketboxen aviseras mottagaren via sms och i Postnords applikation.

Paketboxen innehåller 16 fack i olika storlekar, behöver ingen uppkoppling till varken el eller internet och de kräver heller inget bygglov för uppställning. Detta gör att de är enkla att både ställa ut och flytta vid behov.

Paketboxar. Foto: Postnord, Kristina Sahlén.

Posta en kommentar