Postnord utbildar fler chaufförer

Chaufförsbristen i samhället blir allt mer akut. Därför har Postnord startat en yrkesförarutbildning för nyanlända svenskar.
– Jag är jätteglad för den här chansen, säger Abdelhad som är en av tretton elever i Örebro.
Även om antalet frimärkta försändelser fortsätter att minska är det omvända förhållandet med mer skrymmande som paket.

Branschorganisationen Transportföretagen uppskattar att det behövs 50 000 nya chaufförer i Sverige de kommande tio åren.
– Transporter är blodomloppet i samhället. Utan förare kan inte varor levereras. Det innebär att företag inte kan utvecklas eller växa och därmed kan inte heller jobb skapas. Det är tyvärr en verklighet som vi redan befinner oss i och läget är akut, säger Caj Luoma på Transportföretagen i ett pressmeddelande.

• Riktar sig till nyanlända
Ett av de företag som drabbats av chaufförsbristen är Postnord som i dag har omkring 1 800 anställda lastbilsförare. Om man räknar in saker som personalomsättning, pensionsavgångar och fortsatt ökning av e-handlade paket behövs runt 1 000 nya chaufförer varje år fram till 2021. Därför har företaget startat en utbildning av chaufförer i samarbete med Arbetsförmedlingen. Utbildningen riktar sig till nyanlända som läst på SFI – Svenska för invandrare – och har goda kunskaper i svenska.

– Bland de flyktingar som kom till Sverige 2015 finns många kompetenta människor som vill ha jobb och som kan bli våra chaufförer, säger Helene Hasselskog, personalchef för organisationsutveckling, Postnord Sverige.

• Svårt att få jobb
I oktober 2018 började tretton utvalda elever på den första chaufförsutbildningen i Örebro. En av dem är Abdelhad från Afghanistan, som varit två år i Sverige.
– Det här betyder mycket för mig. När man är ny i Sverige är det svårt att få jobb. Nu får jag en utbildning och kan samtidigt lära mig språket bättre eftersom vi bara pratar svenska på lektionerna, säger han.

I vanliga fall är utbildningen 19 veckor lång, men här har kurstiden utökats med sju veckor, med hänsyn till deltagarnas språkkunskaper.
– Svårast är böckerna för Yrkeskompetensbevis. En lärare sa att inte ens hon förstår alla ord i boken, men jag läser extra på kvällarna och hoppas att jag klarar provet, säger Abdelhad som också sorterar paket på Postnords terminal i Örebro två dagar i veckan.

• Viktigt med motivation
– Intresset är jättestort, både för utbildningen och för att jobba hos oss. När vi väljer ut eleverna lägger vi stor vikt vid motivation och engagemang. Utbildningen är så pass krävande att man måste vara motiverad för att klara den, säger Helene Hasselskog.

Fakta
• I september 2018 startade rekryteringsprojektet Postnord Driver academy, en yrkesförarutbildning som drivs i samarbete med Arbetsförmedlingen, delvis finansierat av • Tillväxtverket, och riktar sig till nyanlända som läst Svenska för invandrare (SFI) och som är långtidsarbetslösa.
• Först ut var 13 stycken förarelever i Örebro, som började utbildningen i oktober 2018, och nu har de första eleverna avslutat sin utbildning. Efter årsskiftet har tolv orter tillkommit; Stockholm, Malmö, Umeå, Jönköping, Nässjö, Växjö, Värnamo, Karlstad, Skövde, Falköping, Borlänge och Uppsala.
• Tanken är att utbilda deltagarna till lastbilsförare som sedan får anställning hos Postnord. I år kommer cirka 80 personer att utbildas, målet är att sedan utbilda 300 chaufförer per år och även att få in fler kvinnliga chaufförer.
• Inom ramen för projektet utvecklar Postnord en digital språkkurs i lastbilssvenska.
För att rekrytera fler chaufförer pågår flera initiativ inom Postnord. Till exempel kan medarbetare inom brevbäringen genomgå en chaufförsutbildning som ett sätt att kompetensväxla när brevvolymerna faller.

 

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic