Rätta svaret var Vitryssland

Vår senaste tävling är avslutad.

Gabriel Sjöholm från Katrineholm hade tur i dragningen bland de elva med rätta svaret: Vitryssland eller Belarus som man också kan säga.

Vi tackar alla som deltog i tävlingen och gratulerar Gabriel som får ett litet pris.

Vi presenterar även nedan Arne Svenssons svar:

Frimärkena från Vitryssland.

Eftersom det släppts en ny tävling på den alltid alerta SFF-sajten lade jag min panna i djupa veck och försökte erinra mig vilket land som kunde tänkas ge ut sådana frimärken. Ingen lätt uppgift, minsann, eftersom det kryllar av länder som använder mer eller mindre exotiska skrivtecken på sina frankotecken. Kunde egentligen bara konstatera att det inte rörde sig om något land som tillhörde mina samlingsområden.

Eftersom svaren skulle levereras ”snarast” var det inte aktuellt med ett mera planlöst bläddrande i diverse kataloger, som dessutom inte innehöll årets utgåvor. Alltså slog jag en signal till min vän och problemlösare Ture Sventon.

Han lät mycket upprymd, när han hörde att det var jag som ringde.
– Aha, sa han, du vill ha hjälp med att knäcka den där frimärkstävlingen!

Jag mumlade lite överraskad. Hade ju inte hunnit nämna något om tävlingen än!
– Jag brukar numera regelbundet hålla ett öga på den där sajten, upplyste han. Dels får man veta lite om filatelins märkliga värld, och man vet aldrig; en vacker dag kanske frimärken kan ge den ultimata ledtråden i något knivigt problem. En praktiserande privatdetektiv måste alltid hålla koll på vad som händer och sker i världen.

– Jovisst, instämde jag. Då kanske du redan har listat ut varifrån märkena kommer?
– Jodå, medgav han. Det var inte så svårt. Däremot har jag inget entydigt svar!
– Så?
– Nä, för det beror liksom lite på hur man ser det. Ett svar skulle kunna vara Belarus, för det är vad som egentligen står på märkena.
– Belarus, upprepade jag frågande.
– Just det, svarar man Belarus är det många som inte blir särskilt mycket klokare.
– Nä, i varje fall inte jag, medgav jag stillsamt.
– Och därför, fortsatte Sventon raskt, skulle Vitryssland nog vara ett mer begripligt svar.
– Mmm, det låter faktiskt mer bekant. Har det inte snackats om något idrottsevenemang där? sporde jag tveksamt.
– Jodå, VM i ishockey 2014, svarade Sventon rappt. Vi får se hur det går.
– Så då är kanske Vitryssland det bästa svaret, försökte jag.
– Inga svar är enkla, fastslog min vän. Säger man Vitryssland kommer några att hävda att man borde sagt Belarus. Säger man Belarus kommer andra att hävda att man borde sagt Vitryssland. Ändå är det minimal skillnad, eftersom – om jag minns rätt från mina studier i det ryska språket – Belarus betyder ungefär Vitryssland.
– Då får vi väl kasta krona och klave om saken, föreslog jag uppgivet.
– Möjligen. Men som praktiserande privatdetektiv skulle jag kunna tänka mig en mera diplomatisk lösning!
–?
– Svaret är att märkena kommer från det där landet som gränsar till Litauen, Lettland, Ryssland, Ukraina och Polen! Då har man inte bara klämt fram ett svar utan också placerat det på kartan, triumferade min vän, och jag hörde i luren hur han redan börjat mumsa på en semla.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic