Ryttarolympiaden del 2: Nästan som ett förstadagsbrev

I andra avsnittet om Ryttarolympiaden 1956 presenterar vi alla de svenska frimärkena med en minnespoststämpel den 12 juni. Det är alltså inget förstadagsbrev men visst påminner det mycket om en tillverkad ”försändelse”.  Fast försändelse, nej – tillverkat till 100 procent – ja. Syftet var ju att tjäna pengar – sälja en souvenir.

Frågan är ju lite i vilken kategori vi ska placera detta objekt. Helt klart har det tagits fram för att locka till köp med gissningsvis ett tilläggspris utöver portot.

De sju frimärkena är alla de som gavs ut till Ryttarolympiaden, ett totalt porto om 1:75.

Det här A4-bladet i kanske ganska stor upplaga såldes nog direkt på Stadion av SOK, Svenska Olympiska Kommittén. Vi vet inte men gissar det.

Dessa blad syns inte särskilt ofta ute hos frimärkshandlarna men det finns åtminstone även en text på franska och sannolikt även på engelska och tyska.

Här finns också en bredvidstämpel i rött med text i mitten: Stadium ”CLOSING Day” samt ”In presence of H.H. Queen Elizabeth II and H.M. King Gustaf VI Adolf”.
Nu var den 12 juni inte ”closing day”, alltså sista dagen utan den inföll först flera dagar senare.

Den som vet mer får gärna skriva i kommentarsfältet eller skicka till info@sff.nu.

Fotnot: Ryttarolympiaden hölls en junivecka 1956 i Stockholm och blev både sportsligt och organisatoriskt en fullträff för Sverige.

ryttar-os-a4-alla-frimarken-svensk-text-560612

 

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic