Ryttarolympiaden del 5: Förstadagsbrev och Sollentuna

I morgon den 4 september firas 60-årsminnet av Ryttarolympiaden med en stor aktivitet i Sollentuna. Samtidigt passar vi på att presentera ett brev med OS-frimärken som stämplats utgivningsdagen med som inte är ett vanligt FDC.

Låt oss börja med brevet till Tyskland som numera är ett omslag. Det är postämplat Hälsingborg 1 med maskinstämpel just utgivningsdagen den 16 april 1956. I denna seri fanns det också två andra valörerna i färgerna grönt och blått.

40 öre var rätt porto för ett brev till Tyskland.

På baksidan finns bara gatuadress: Stampgatan 19 i Hälsingborg. I dag finns det minst 27 skrivna på denna adressen men vem som bodde där då oc hsom skickade brevet vet vi inte.

Så över till aktiviteterna i morgon som utgår från Fäboda gård på Järvafältet och pågår klockan 10.00–12.00. Större delen av den krävande terrängritten 1956, det svåraste momentet i fälttävlans uthållighetsprov, reds på Järvafältet, med start och mål på Fäboda gård. Se karta från tävlingarna nedan.

Det blir flera tal och Björn Kastenman, son till Sveriges guldmedaljör Petrus Kastenman vid OS 1956 medverkar.

Det blir uppvisning av elever från Sollentuna ridskola och fälttävlansekipage, några visar också hur man hoppar lite högre, över kopior av de olympiska hindren från 1956.

Guider visar några av de gamla hindren, restaurerade eller återuppbyggda med mera.

Det kommer också att finnas en fotoutställning, ponnyridning och möjlighet att fika.

Man får också höra berättelser om både gården och den olympiska ter-rängritten, som sågs av en rekordpublik på cirka 40 0000 personer, bland andra stora delar av den svenska kungafamiljen och Storbritanniens drottning Elizabeth II.

• Läs mer på Sollentuna kommuns hemsida. 

 

 

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic