Sångfåglar från Åland väcker vårkänslor


Den 2 februari 2021 var det från Åland dags för en ny serie med frankeringsetiketter med fyra musikaliska småfåglar: Rödhake, bofink, lövsångare och svarthätta. Bakom formgivningen står den svenska illustratören Anna Handell.

De åländska frankeringsetiketterna är Anna Handells första postala märken och som fågelälskare passade temat henne perfekt. En favorit var rödhaken.
– Jag ville att frimärkena skulle vara tydliga och begripliga, passa fågelarternas biotop, men också bjuda den uppmärksamme på små, roliga detaljer. Rödhaken är en tillsynes näpen fågel med pytteliten näbb och pinniga ben. Den har en så pigg personlighet, tycker jag. Det var härligt att ge de fyra fåglarna egna liv och personligheter, säga Anna Handell.

Rödhaken (Erithacus rubecula) känns igen på sitt orangeröda ansikte och bröst. Dess glasklara kvittrande sång med nyckfulla tempoväxlingar hörs oftast från en trädtopp. På märket befinner den sig på marken omringad av stensöta.

Lövsångaren (Phylloscopus trochilus) är vår vanligaste fågelart. Lövsångaren hörs mera än syns då den gillar vegetation där den kan hålla sig dold. Den är liten, snabb och grågrön med en mjuk, vemodigt klingande sång.

Bofinken (Fringilla coelebs) är vår näst vanligaste fågelart och har i motsats till lövsångaren en kraftfull sång som är både rytmisk och snärtig med drill på slutet. Bofinken känns igen på sina tydliga dubbla vita vingband. På märket har den landat i ett hav av harsyra.

Svarthättan (Sylvia atricapilla) gömmer sig också gärna i buskar och snår och det är hanen som bär den svarta hättan. Fågelns sång börjar lågmält för att avslutas med starka flöjtande toner. Ibland härmar den även andra fåglar.

• Fakta om utgivningen

Utgåvans namn: Sångfåglar
Utgivningsdatum: 2 februari 2021
Konstnär: Anna Handell
Formgivning: Julia Perander /Strax
Seriens valör: 4 x 1,90 euro
Pris förstadagsbrev: 8,60 euro
Storlek: 56 x 25 mm
Papper: 40 gms termopapper
Tryckmetod: Fyrfärgsoffset
Tryckeri: Walsall Security Printers

Posta en kommentar