Så lyckas man med klubbauktioner

Hans-Ove Aldenbrink som är med i gruppen för Samlamera berättar här hur hans egen förening i Jönköping mycket framgångsrikt hade objekten för den senaste klubbauktionen utlagda på Samlamera:

Samlameras auktionssajt för klubbar, anslutna till Sveriges Filatelist-Förbund, är fylld med funktioner speciellt för klubbauktioner, vilket gör den unik.

De klubbar som har provat Samlameras klubbauktioner är mycket nöjda med auktionsdelen, dock har inte alla klubbar utnyttjat alla finesserna ännu. Jag vågar påstå att detta är Sveriges mest kompletta auktionssajt på webben.

Exempel från JFF:s auktion:

stamplar-jffpriser-161121    

JFF, Jönköpings Filatelist-Förening, hade sin storauktion lördagen den 29 oktober i klubbens lokal på Duvgatan i Jönköping.
Hur har JFF gått tillväga för att få en lyckad auktion till stånd?
JFF auktionskommitté, som består av sju personer, började tidigt i våras att arbeta med den stora höstauktionen. Detta året hade det kommit in material från  75 olika inlämnare, det mesta materialet kom från sterbhus etcetera. Inskrivning av auktionsobjekten sker via en excelfil. Skanning av singelobjekt har skett med hjälp av skolungdomar.

För att få en bra sortering på Samlamera läggs till exempel ett frimärke upp i olika kategorier. Ett svenskt stämplat frimärke läggs dels upp på sin emission, till exempel Liggande Lejon, dels på landskapet där orten finns.

Ett vykort läggs upp på motivets kategori, till exempel spårvagn, samt landskapet. Detta innebär att man på Samlamera kan både söka på två olika kategorier för ett unikt objekt, allt beroende på vad man samlar. Det går också att fritextsöka.

I år fanns det en uppmaning i den tryckta katalogen som JFF ger ut att bjuda på Samlamera, vilket gav ett bra resultat. Nästan dubbelt så många bud kom in direkt via Samlamera, jämfört med förra året.

Det finns dock några samlare som har e-post och skickar in buden via mejl. Flera av dessa är redan registrerade på Samlamera! Fördelen med att lägga sina bud direkt på Samlamera är att man får ett e-postmeddelande om man blir överbjuden.

När auktionen stängde på Samlamera på fredag eftermiddag hade bud lagts av över 100 budgivare på 92.000 kronor och det var sålt för 40 %.

Auktionen stängde en dag innan den offentliga auktionsdelen, detta för att bevakningslistor etcetera skulle skrivas ut.

Under lördag förmiddag var det visning och auktionen startade klockan 14.00. Det var 1.900 utrop som tog dryga två timmar att auktionera ut. Alla singelobjekten presenterades på storduk via dator.

Efter auktionen skrevs det ut fakturor från excelarket till salens köpare och därefter matades det klubbade priset in på  Samlamera. Cirka en timma efter auktionens slut skickades vinnarmejl till alla budgivarna. Restobjekten lades ut på Samlamera genom en knapptryckning, likaså resultatlistan. Fakturor skrevs ut till alla köparna.

Vid restförsäljning skickas objekten periodvis ut och då kan man ta ut en faktura per köpare genom att ange ett datumintervall.
När restförsäljningen är slut kommer en inlämnar-redovisning att skrivas ut från Samlamera där både det auktionerade materialet samt restförsäljningen är med.

Jag har fått många telefonsamtal från klubbar som vill börja att lägga ut sina auktioner på Samlamera. Nordhallands Filatelistförening har kört sina auktioner i flera år på samma sätt som JFF.

Borås Filatelistförening och Norrorts Frimärksförening startade sina Samlamera-auktioner denna höst.

Jag har varit ute och pratat om Samlameras klubbauktioner i Örebro, Mariestad och Karlskoga. Flera föreningar är intresserade att börja med klubbauktioner på Samlamera.

Det finns en finess för klubbauktioner. Det går att publicera en klubbauktion internt så att bara klubbens medlemmar kan bjuda. Klubben meddelar ett internt lösenord till sina medlemmar. Själv tycker jag dock att en auktion ska var publik där alla ska kunna bjuda.

Har du frågor om auktionsdelen för klubbar eller vill din förening har lite mer information, kontakta I Samlameragruppen ingår även Lars Nordberg och Christer Karlsson. så kommer vi ut till er och berättar mer.

Samlameragruppen
Hans-Ove Aldenbrink samlamera.sff@gmail.com
070–695 88 88

I Samlameragruppen ingår även Lars Nordberg och Christer Karlsson.

 

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic