Stilla tankar för vårt broderland

Hjärtat blöder för Norge – en extremist som haft ihjäl uppemot 90 personer. Låt oss alla sända en tanke till de drabbades familjer.

Det är 106 år sedan unionen Norge-Sverige upplöstes men det känns fortfarande som att Norges sak är vår. Vi är ett i tanken med vårt broderland.

Fredagens fruktansvärda händelse i Oslo med drygt 90 människor dödade av en 32-årig högerextremist får nog oss alla att må riktigt dåligt. Det är lätt att tänka: hur kan en människa göra så mot andra? Hur kan en människa vara helt i avsaknad av empati?

Norge betyder mycket för många av oss svenskar, inte minst bland oss som samlar på norska frimärken och som fått en stor inblick i norsk historia.

I fredags förmiddag bläddrade jag igenom ett fotoalbum och stannade till en stund vid några bilder från Oslo, första besöket där 1962. Jag mindes detta med stor glädje, ett stort ögonblick för en liten tioåring. Några timmar senare hände det ofattbara i Oslo.

1962 hade jag precis lämnat Horda och flyttat till Skillingaryd där vi bodde hos min ”mormor” Elida och hennes norskfödde man Markus. Vid tornhuset på Södra Järnvägsgatan 6 var det alltid på 17 maj norska flaggan i topp och det kändes som att man i alla fall hade en droppe Norgeblod.

Det var bara något år senare – troligen 1963 – som jag köpte ett Norgealbum för mina frimärken. Inhandlat hos Westinssons i Sporda bara någon mil från Värnamo. Norge hade blivit som ett andra land och har varit det i 50 år nu.

*

Att nu en högerextremist har ihjäl drygt 90 personer känns fruktansvärt. För bara några dagar sedan fick jag e-post från ett par andra extremister – förhoppningsvis inte lika extrema men människor med rasism som en ledstjärna i livet.

Jag skrev så här på twitter i torsdags: …jag blir sällan upprörd men när rasister är i farten mår jag inte bra. Måste få säga: jag gillar olika människor.

Föga anade jag att en extremist med tydligt rasistiska tankar – och handling – skulle begå ett brott som drabbar så många direkt och miljontals andra känslomässigt.

Vi har rasism i Skillingaryd, Värnamo, Haninge, Bräcke och Sösdala. Det finns överallt. Låt oss motverka detta med öppenhet: låt oss vara toleranta mot människor som kommer från andra länder och andra kulturer. Först då kommer rasisterna att tystna från sina extremistiska hemsidor och sluta med de äcklande debattförsök som en del gör i olika gästböcker.

Personer från Hanö, Mogadishu, Horda, Oslo, New York, Skellefteå, Singapore, Storlien… Människor, lika till 99 procent.

Låt oss hedra de omkomna i Norge men en stilla tanke.

Per Bunnstad

Posta en kommentar