Stora rariteter på Postiljonens vårauktion

Postiljonen presenterar många fina objekt på sin auktion 24–25 Mars. Det är dags för del 2 av den berömda Gummessons Grand Prix d´Honneur-samling Finland och del 3 av Indriði Pálssons Stort Guld-belönade samling klassiskt Island som två av många höjdpunkter på auktionen.

Ett urval följer:

Sverige:

Unikt brev till Argentina med fyra olika valörer från den första utgåvan, det enda kända brevet till Sydamerika. Detta berömda brev är en av svensk filatelis stora rariteter. Utropspris: 75 000 euro. Vidare ett fantastiskt klassiskt urval från gamla samlingar och dödsbon. Sällsynta tidiga provtryck, specialiteter, klassiska förstadagsstämplar och andra ovanliga stämplar, spektakulära posthistoriska objekt och ett enormt antal prakt- och lyxexemplar inklusive nästan 100 objekt med den högsta kvalitetsgraderingen 5, 5, 5.

Finland:

Unikt brev till Spanien med 10 kopek tête-bêche-par. Utropspris: 40 000 euro.
När Rolf Gummesson år 1963 vann Grand Prix d’Honneur vid Melusinautställningen i Luxemburg för sitt exponat Finnish Classics var det bara för en bråkdel av hans samling med finska frimärken. Utställningssamlingen var bara en del av en stor specialiserad samling med utgåvorna 1856–1916 som Rolf därefter fortsatte att förbättra i omkring fyra decennier. Liksom vid förra auktionen kommer denna andra del av samlingen att presenteras i en separat katalog, den här gången med fokus på ovaler och rouletter.

På auktionen hittar man även fler finska singelobjekt, intressanta poster och dubblettmaterial från ett annat mycket gammalt sterbhus.

Island:

Det tidigaste kända brevet med isländska frimärken. Utropspris: 50 000 euro. Den tredje och sista delen av Indriði Pálssons fantastiska Stort Guld-belönade samling klassiskt Island finns också med på auktionen, den här gången bland annat med ytterligare ett av de högst rankade skillingbreven. Islandsavsnittet kompletteras med många exklusiva objekt från Hjalti Jóhannessons guldmedaljsamling och andra inlämnare.

Danmark:

Unikt fyrblock 16 skilling, en av höjdpunkterna från Christian Andersens guldmedaljsamling Danmark som såldes på 1980-talet hos Postiljonen. Utropspris: 40 000 euro.

Den danska avdelningen innehåller också ett exklusivt urval sällsynta klassiska objekt liksom Christian Andersens samling med Schleswig 1920, som har vilat i dödsboet i tre decennier.

Frankrike:

Ett vackert och mycket sällsynt tête-bêche-par 1 franc Empire. Liten reparation men startpriset ligger på bara 4–5 % av katalogvärdet, närmare bestämt 8 000 euro.

Sardinien:

Vackert skeppsbrev med ett par 40 cent röd tillsammans med 20 cent, skickat direkt till Leeds i England. Utropspris: 7 500 euro.

Hela världen:

Ett varierat utbud av singelobjekt, samlingar, dubblett- och restposter från storsamlare och orörda sterbhus.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic