Till minne av Karl Borin

En nestor inom svensk filateli har gått ur tiden. I en ålder av 91 år avled den 20 januari Karl Borin, Sollentuna.

Kalle, som han oftast kallades, var aktiv i många sammanhang. Redan i tidiga pojkår började han samla frimärken. Med åren blev han en filatelistisk profil, aktiv som handlare, föreningsmänniska och talesman för hobbyns intressenter.

Han berättade gärna om hur han gick från kontor till kontor på Skeppsbron – här fanns att fynda i papperskorgarna!

Han fick gott om dubbletter och dessa sålde han till skolkamraterna. Tidigt stencilerade han listor och han gjorde även anbudsauktioner efter känt mömster.

1935 fick han kontakt med Franz Obermüller, som starta Kihlströms på Koksgatan. Då var Kalle 14 år och han fick in foten i frimärksbranschen på allvar.

Kalle berättade en gång om hur han var med och lade paket med 100 olika Sverige. Dessa såldes genom annonser i veckotidningarna för en krona.

Tidigt fick Kalle följa med Franz till föreningen Samlaren, som möttes på Kungsholmen. Här mötte han en rad stora inom filatelin: E W Larsson, Einar Lundström, Sigurd Tullberg, Georg Lindman, Nils Holm och Gustaf Gordon, bland många samlarprofiler.

1938 etablerade sig Karl Borin som sin egen handlare. Åren gick och 1953 började Kalle i välkända E W Larssons frimärkaffär på Klarabergsgatan. Där slutade han efter tre år och började som kontorist inom landstinget.

1969 kom han igen som frimärkshandlare, nu som sin egen med Borins Frimärkshandel på Tunnelgatan. Den butiken drev han tillsammans med hustrun Margareta fram till 1989. Efter några år kom han sedan igen med en ny butik i Vasastan, som han drev några år.

1957 tog han initiativet till bildandet av Sollenruna Frimärks Klubb – SFK. De första 15 åren var han dess ordförande, men under alla år något av hustomte.

Kalle stod i spetsen för en rad utställningar. Den första var SOLEX 82 när klubben 25-årsjubilerade. Han stod även i spetsen för NORDIA 2000. Även vid de internationella STOCOHOLMIA-utställningarna 1974 och 1986 var Karl Borin med i ledningen.

Hans krafter räckte även till engagemang inom Sveriges Filatelist-Förbund, Postmusei vänner och inom Frimärksfrämjandet. Han var med och ledde det centrala arbetet med en rad Frimärkets Dag och även Frimärks-SM.

Han var givetvis även engagerad inom Frimärkshandlareförbundet inom vilket han varit både sekreterare och kassör.

Vi minns Kalle inte enbart som den store entusiasten och villiga arbetsmyran utan även som en god kamrat alltid redo att ta ett handtag.

Många kamrater inom filatelin sörjer en god vän.

Gösta Karlsson

Karl Borin, en nestor i svensk filateli.

Posta en kommentar

2 kommentarer
 1. Systeryster Anitha skriver:

  Många börjar de bli, våra vänner som nu fått en ny medlem i den himmelska frimärksklubben! Jag träffade Calle vid flera tillfällen och han var alltid lika glad och trevlig. Jag har ju också i färskt minne när vi invigde Nordia 2000 i Sollentuna med hjälp av en frimärksrulle provtryck av tallkotten, som Calle tagit med sig! De julfester han var med och anordnade generöst med hjälp av eget material i Sollentuna finns också i minnet! Tack Calle för alla fina minnen!

 2. Jan Billgren skriver:

  Även inom Postmusei Vänner var Kalle Borin en välkänd och synnerligen omtyckt person. Åren 1980-2006 var han med i vår styrelse och blev klubbmästare 1997. Han var ansvarig för många uppskattade program för medlemmarna. Han ordnade åtskilliga utflykter, bl a de tre resorna längs den gamla postvägen via Roslagen till Åland och vidare till Åbo med omnejd samt en utflykt till Grafikens hus i Mariefred.

  Tack vare sina många insatser för Vännerna utsågs han till hedersledamot 2006.

  Jan Billgren
  Ordf. 2000-2011

Drivs av Wordpress, av Cynatic