Till minne: Östen Albertsson, Umeå 1937–2018

En välkänd frimärkssamlare i Västerbotten har gått ur tiden. Östen Albertsson var en STOR föreningsmänniska med många intressen. Frimärkssamlandet var en av de viktigaste fritidssysselsättningar han ägnade sig åt. Redan i unga år började han sitt samlande. Under åren byggde han upp en imponerande samling. Även julkort och mynt ingick i hans intressen.

Under många år var han chaufför och körde lastbil i Västerbottens län. Under den tiden startade han frimärksklubbar i många orter, bland andra Storuman och Vindeln.

I slutet av 1990-talet segrade Umeå Frimärks- och Vykortsförening när det gäller att värva nya medlemmar till föreningen. I samband med detta hade han värvat flest medlemmar av alla klubbar i Sverige. Han var med andra ord Sverigemästare.

Det unika i hans samling var att han samlade frimärken med stämplar för varje dag från hans födelseår 1937 till år 2000. Han syfte att var att få den komplett, cirka 27 000 stycken. Nu vet ingen om detta lyckades.

Han förklarade att det kan vara svårt att få tag i frimärken, som är stämplade med datum under 2000-talet, eftersom poststationer har lagts ner och det blir i stället maskinstämplingar. Östen trodde först att det skulle bli besvärligt att få tag i märken som var stämplade på söndagar. Men tidigare var större poststationer öppna den veckodagen och dessutom har järnvägen så kallade postkupéer som stämplade på söndagar.

Många har under åren fått så kallade månadstavlor, som han kallade tavlorna. Dessa gav han till personer som fyllde år. På tavlan finns ett porträtt av personen samt födelsemånadens alla datum på frimärkena. Födelsedagen är utmärkt med en speciell pil på frimärken.

Östens samlingsområde var mycket ovanligt. Det finns tydligen ingen annan i Sverige som har hållit på med detta. Samlandet gav honom många vänner runt om i landet. Många av dessa har hjälpt honom att få tag i frimärken med passande datumstämplar.

Östen Albertsson var under många år medlem i Umeå Frimärks- och Vykortsförening där han var en av stöttepelarna och där hans sociala kompetens betydde mycket i föreningsverksamheten. Vi alla filatelister minns honom med stort engagemang, omtanke, generositet och hans positiva sätt att möta oss.

Håkan Karlsson

Posta en kommentar