Tio nya finska frimärksutgåvor

Finska Posti ger ut tio frimärksutgåvor under januari-juni 2018. Märkesåret inleds med vackra, sagolika alla hjärtans dag-frimärken och man lyfter fram önskade blom- och djurmotiv. Firandet av första dagarna flyttas tillbaka från Tammerfors till Helsingfors huvudpost.

2018 års alla hjärtans dag-frimärken har designats av Leena Raappana-Luiro. I växtmotiven som är fyllda med färg och ljus upprepas hjärtformen. Frimärkshäftet Vänskapen är ljus utges den 24 januari och innehåller fem inrikes fixvärdemärken.

Till jultomtens huvudpost, Postis specialbutik i Rovaniemi, kommer besökare från hela världen. Med tanke på dem och alla turister som är fascinerade av Finland kompletteras sortimentet av utrikes fixvärdemärken med Stiina Hovis designade frimärken med Lapplandstema. På två olika märken har hon avbildat turisternas favoriter norrsken och renar. Arket Lapplands förtrollning utges den 24 januari och innehåller tio utrikes fixvärdemärken.

Det är 200 år sedan författaren Zacharias Topelius föddes. Allas vår sagofarbror Topelius firas på Timo Berrys designade miniatyrark, med Albert Edelfelts målade porträtt från 1889 och Rudolf Koivus målning Vagga och änglavakt för Topelius saga Adalminas pärla. Miniatyrarket med två inrikes fixvärdemärken utges den 24 januari.

Susanna Rumpu och Ari Lakaniemi har designat 2018 års påskfrimärken. Märkena ger uttryck för barnens påskfirande idag. Temana i de tre olika märkena är en liten pojke utklädd till påskhare, barn redo att gå påskkärring och påskkärring med belöning. Frimärksarket Friska, glada utan fara utges den 28 februari och innehåller 15 inrikes fixvärdemärken.

Posti fortsätter med frimärksserien Utrotningshotade djur i samarbete med WWF Finland. I den andra utgåvan av serien presenteras den nordiska djuren fjällräven, laxen och fjällugglan. Petteri Mattila har designat frimärkena. Frimärksarket Utrotningshotade djur II utges den 28 februari och innehåller 15 inrikes fixvärdemärken.

I den älskade illustratören Minna Immonens frimärken gläder bland annat rospion, hortensia, vallmo, blåklocka och prästkrage. Märkena, som passar till exempel olika lyckönskningar, innehåller budskap om sårbarhet, glädje, finskhet och självklart lycka. Frimärksarket Lyckans blommor utges den 9 maj och innehåller 15 inrikes fixvärdemärken.

Temat för 2018 års Europa-frimärken är broar. I temat ger Posti ut ett frimärksark designat av Klaus Welp. På de två olika märkena är en träbro i Humppilas åkerlandskap och en ödemarksbro i Suomussalmi avbildade. Frimärksarket Europa: Broar utges den 9 maj och innehåller tio inrikes fixvärdemärken.

I Norden-serien är temat fiskar. Erik Bruun har designat populära matfiskar på Finlands frimärken. En gös och ett siklöjestim är illustrerade på två olika märken.Frimärksarket Norden: Fiskar utges den 6 juni och innehåller tio inrikes fixvärdemärken.

Av de finska smakfavoriterna hamnar bland annat kaffe och salmiak på frimärkena. Postis kunder föreslog dessa och många andra läckerheter som teman på frimärkena på våren 2017. Klaus Welps designade frimärkshäfte Finska smaker utges den 6 juni och innehåller sex utrikes fixvärdemärken.

Minna Luoma har designat ett miniatyrark med nationaldräkter från Uskela och Jäskis. Tillsammans med Finlands Folkdräktscentrum har man valt utstuderade detaljer, såsom en bindmössa och ett bröstspänne, på frimärkena. Miniatyrarket Nationaldräkter utges den 6 juni och innehåller sex inrikes fixvärdemärken.

Från och med januari 2018 ordnas förstadagsevenemangen för nya frimärken i Helsingfors huvudpost. På så sätt har ännu fler besökare möjlighet att få förstadagsstämplar på sina försändelser. På Posti säljs nya frimärken, förstadagskuvert och andra frimärksprodukter.

Första dagarna firas under första hälften av 2018 den 24 januari, 28 februari, 9 maj och 6 juni.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic