Vad barn önskar sig av Tomten

Önskelistor till Tomten strömmar in till Posten. På årets topplista på vad barn önskar sig behåller TV- och dataspel förstaplatsen och husdjur önskas av allt fler den här julen. Mobiltelefon är årets nykomling på topplistan.

Varje år får Tomten i Tomteboda närmare 100.000 brev. På flera håll i landet finns speciella brevlådor där barn kan posta sina brev till tomten. Tomten läser alla brev och skickar en liten julklapp till alla som skriver ut sin adress.

Genom att se vad som önskas i 1.000 slumpmässigt utvalda önskelistor framgår att TV- och dataspel är mest önskat även i år och att mobiltelefon blir årets nykomling. Av dem som önskar sig en mobiltelefon har en tredjedel angett att det är en iPhone de önskar sig.

Husdjur klättrar på listan och många barn önskar sig just ”husdjur” utan att närmare specificera vilket djur det handlar om. Bland dem som skriver vilket djur de önskar sig toppar hund överlägset och följs av hamster, katt, kanin och marsvin i nämnd ordning. Utöver vanliga husdjur har även önskningar om att få en krumelurinsekt, leksakshamster och låtsashund uppmärksammats.

– De flesta som skriver till Tomten har nyligen lärt sig att skriva. För många barn kan brevet till Tomten vara det första brev de skriver och jag kan se att många har lagt ner mycket möda på att skicka ett fint brev till Tomten, säger Anette Eriksson, Postens julinformatör.

Topplista julklappsönskningar 2011 – förra årets placering inom parantes

TV- och dataspel (1)
Husdjur (5)
Leksaksfordon (3)
Lego (2)
Dockor (7)
Kläder (4)
Mobiltelefon (ny på topplistan)
Dator (ny på topplistan)
Gosedjur (6)
Filmer (8)
Musikinstrument och radiostyrda leksaker fanns med på förra årets topplista men placerar sig utanför listan den här julen.

Barn önskar sig ofta en specifik produkt som exempelvis Nintendo Wii (TV-spel), Barbie (docka) eller iPhone (mobiltelefon). Dessa varumärken nämns mest bland årets önskelistor:

Lego
Nintendo
Barbie
Star Wars
Apple (iPhone, iPad)
Littlest Pet Shop
Hello Kitty
Pokémon
Beyblade
Playstation

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic