Vindsfyndet visade sig vara en oerhört god investering

Ett mycket spännande objekt vid Postiljonens auktion till helgen är den största kända enheten av märket 30 öre vapen. Objektet består av åtta stycken sammanhängande märken utrivna från ett större ark.  Detta objekt härstammar från det berömda ”Mayfairfyndet” som var en enorm frimärkssamling som hittades på en vind i London på 1920-talet.

Samlaren hade sextio år tidigare sänt pengar till olika postkontor runt om i världen och fått frimärken tillbaka. Ofta i hela ark och remsor. Sedan glömdes samlingen bort och hamnade på en vind.

Sextio år senare hade värdet på hans investering stigit med 33.000 procent och värdet på en sådan samling idag vågar man inte ens spekulera i. Remsan med 30 öre vapen som hade beställts från ett svenskt postkontor har utropsriset 15.000 euro.
 

På helgens auktion, fredag och lördag, utbjuds bland annat en stor samling isländska frimärken från den framlidne kända isländska affärsmannen Indriði Pálsson. En av höjdpunkterna bland dessa objekt är ett vackert brev sänt från Island till London via Granton år 1875. Brevet är frankerat med en 2 skilling och en 8 skilling och det finns bara två kända brev skickade utrikes med denna frankering. Intresset för brevet är stort och utropspriset 50 000 euro väntas stiga.

Vad gäller svenska frimärken finns det även en hel del att välja mellan. Ett vackert exemplar av den världskända 3 skillingbancon – dock inte den gula – har ett utropspris på 1.750 euro. Dyrast är dock ett brev med fem exemplar av Sveriges första frimärke, 4 Skilling Banco. Brevet är sänt från Nyköping till Finland år 1856 och utropspriset är 25.000 euro.

På auktionen erbjuds också en fantastisk samling Danmark uppbyggd av en österrikisk filatelist med ett förstadagsbrev som höjdpunkt. Brevet är alltså stämplat och sänt vid dagen för frimärkets utgivning. I detta fall handlar det om Danmarks första frimärke 4 rigsbank skilling. Utropspriset är 15.000 euro.

Auktionens absolut dyraste objekt är två 4-block från Finlands första frimärksutgåva. Märkena utmärker sig från andra länders frimärken i sin primitiva utformning och handgjorda produktion men är världskända och står högt på listan av världens klassiska utgåvor.

Samlarvärdet på dessa små papperslappar, för det är faktiskt exakt vad de ser ut att vara, är dock allt annat än torftigt. Ett fyrblock av 5-kopekmärket samt ett fyrblock av 10-kopekmärket till ett utropspris av 60.000 euro vardera. Dessa ingår i specialauktionen av den legendariska Gummessonsamlingen

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic