Vykorten i fokus på utställning i Skara

 Skaravykorten berättar är sommarens utställning i Åbomska galleriet i Gamla biblioteket i Skara. Den öppnades i onsdags den 11 juli.
– Detta är en bemärkelsedag, sade Gösta Karlsson, ordförande i Skara Filatelistförening, när han invigde utställningen.

 Detta är nämligen Lennart Asplunds födelsedag – han skulle blivit 95 år i dag! Lennart var en stor filatelist och posthistoriker, men även vykortssamlare. Han var ordförande i Skaraföreningen åren 1974 till 2000.

Lennarts äldste son Sven har gått vidare i faderns fotspår och byggt upp samlingen, som totalt består av ett par hundra vykort med Skaramotiv. I utställningen visas 76 uppförstorade kort, vilka visar hur det såg ut i Skara vid 1900-talets början. Vykortens historia går tillbaka till 1870-talet. Det första kända är från Uppsala år 1887.

– Toppåret för vykort var 1903. Då postades 38 miljoner kort, berättade Gösta Karlsson.

Gösta berörde också Skaras posthistoria: – Det första postkontoret här öppnades redan 1640. Då var Skara en knutpunkt för postdiligenserna genom landet.

Utställningen, som arrangeras i samarbete med hembygdsföreningen Skara Gille, är öppen dagtid till och med 28 juli.

Posta en kommentar

En enda kommentar
  1. Sven Wallén skriver:

    Jag vill korrigera två uppgifter i texten: Jag är den yngre av de två sönerna, nummer tre av de fyra syskonen, och jag hade vid tiden för utställningen ungefär 1300 Skara-vykort (76 av dessa var med på utställningen och dessa jämte ytterligare 70 vykort finns med i boken som presenterades vid vernissagen. Ytterligare vykort presenteras via samlingssidan http://www.sawa.se/sg).